2009. márc. 18.

Nem bírtam ki!

Tegnap este, mivel korán befejeztem a napomat - úgy éjfél lehetett, és ez a szokásos 1/2 2-höz képest valóban az- gondoltam kicsit nézelődőm, hátha találok valami ötletet a mai szénhidrát napomhoz,a 90 napos receptek között. Na rögtön megakadt a szemem a " Finom pogácsá"-n amit a maximális 5 csillaggal jutalmaztak az őt már kipróbálók.Kinyitva, olyan pofon egyszerű recept leírást találtam, amire azt mondtam magamban: ez kizárt, hogy ilyen finom lenne!
Hát nem bírtam ki,rögtön elő is kaptam azt a néhány hozzávalót és semmi perc alatt összeállítottam majd egy éjszakára írány a hűtőszekrény, az előírásnak megfelelően.
Ma délben megsütöttem, és valóban, nem hazudtolta meg a nevét: valóban FINOM a POGÁCSA!
Ki kell próbálnotok,ha ilyen villámgyorsan készülő egyszerű de jó pogit szeretnétek!
Íme:


Hozzávalók :

* 50 dkg liszt
* 2 tojássárgája
* 25 dkg Rama margarin
* 2 dl tejföl
* 2 dkg élesztő
* 1 kávéskanál só
* 1 kávéskanál cukor


Elkészítés

Este a hozzávalókat összegyúrjuk, nylonba csomagoljuk, hűtőbe tesszük. Másnap ismét összegyúrjuk, sodorjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük. 1/2 óráig pihentetjük a tepsiben, majd sütjük.

Forrás: mindmegette.hu

Pestlőrinc

Nagyon kellemes hétvégi programmal vártak minket a pestlőrinci foltvarrós lányok, szombaton.
Közös varrásra helyes kis egység csomagokat készítettek, választani lehetett ki mit szeretne megvarrni.Ahogyan elnéztem voltak szorgalmasok, akik az asztaloknál ülve varrtak, de a többség kihasználva a ritka találkozások alkalmát beszélgetéssel ( mint jómagam is), nézelődéssel és az elmaradhatatlan vásárlással tőlötte el a délelőttöt.
A Műszőrmeház által meghírdetett és helyben kiállított pályázatra szebbnél szebb munkák érkeztek,nagyon érdekes volt, ki milyen ötletesen építette be munkájába a felhasználható Makower anyagokat.Nehéz dolga lehetett a zsűrinek kiválasztania a nyerteseket!
Délután 1 órától F.Gina tanfolyamán vehettünk részt:amelyen az egyik szép kiállított faliképének gyorstechnikával való elkészítését tanította meg nekünk.Nagyon lelkesen dolgozott a társaság.Persze a befejezéséhez jócskán maradt otthonra varrnivalónk, de ezt a részét már mindenki könnyedén elkészíti,csak idő szükséges hozzá.:-))
Hogy ehhez kinek mennyit sikerül lecsippenteni a mindennapos elfoglaltsága mellett,ez a felrakott kész munkák sorrendjéből kiderül.
Reménykedem,hogy az enyém - bár még egy másikon dolgozom- áprilisban összejön

A kiállításról készült képeket megnézhetitek:

http://xfree.hu/keptar.tvn?f=boszi99

2009. márc. 8.

Magos pogácsa

sütni,főzni is nagyon szeretek.Egyik gyengém, a pogácsa..Van is finom receptem, de magosat még nem sütöttem.A neten böngészve a recepteket, nem igazán nyerte meg egyik sem a tetszésemet, így a hétvégén nekifogtam és kicsit improvizálva elkészítettem a " kísérleti magos pogácsa" tésztámat.
Nagyon finomra sikeredett!
.
Azért is szeretem ezt az alapreceptemet, mert megsütve másnaposan még sokkal jobb, mint frissen!




Tehát az alaprecept:
30 dkg liszt, 20 dkg Ráma, 10 dkg főtt áttört krumpli, 1 dkg élesztő 1/2 dcl tejben futtatva, só, 2 tojás sárgája.
Összegyúrjuk, többször hajtogatjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük. Másfél cm vékonyra kinyújtjuk, kiszúrjuk, 1/4 órai pihentetés után kb.15 percig sütjük.
Ezt lehet variálni, most kis tejfölt, napraforgó- és tökmagot gyúrtam hozzá, tetejét megkentem tojással,megszórtam reszelt sajttal.
csak ennyi..