2013. jún. 11.

Kultúraquiltek: Csehország

        
A második, márciusi fordulóban Csehország volt a megadott téma, a válsztásom:

                                                                Táncoló házak Prágában
                  
                                               


A prágai Táncoló ház az amerikai sztárépítész Frank O. Gehry jellegzetes munkája, szabálytalan forma és elegánsan szép dizájn. Építészetileg, a modern épület úgy ugrik ki a szomszédos, szabályos vonalú házak közül, mint egy lelkesen feltartott hüvelykujj. Az eredeti épület a második világháború végén elpusztult a bombázások alatt és a romok eltakarítása után sokáig üresen maradt telekre a városvezetés nem tudta eldönteni hogy mit is építsenek. Az első terveket Václáv Hável kérte Vlado Milunić szerb származású cseh építésztől (aki a szomszéd házban Hável lakásának átalakításában vett részt). Később a holland ING megvette a telket és megbízta Milunićot a tervezéssel, azzal a feltétellel, hogy bevon egy világhírű építészt. Milunić először Jean Nouvelt kérte felMilunić először Jean Nouvelt kérte fel, aki a telek kis méretére hivatkozva nem vállalta a megbízást, majd Frank Gehryt, aki elvállalta a kihívást. Az építkezés 1994-ben kezdődött és az épületet 1996-ban fejezték be. Az épület szabálytalan formájával a  dekonstruktív építészet példája. A formát két ölelkező alak inspirálta, Ginger Rogers és Fred Astair párosa. Az épülethez 99 különböző formájú és méretű betonpanelt használtak, mindhez egyedi faformát kellett építeni. A szokatlan forma és a technikai megoldások sok vihart kavartak, de a kedélyek idővel lecsillapodtak, az épületnek ma fontos helye van a modern prágai építészetben és városképben.
Az épületet irodaként működik és nem lehet szabadon látogatni, csak  a 7. emeleten található La Perle de Prague vendéglőt, ahonnan a prágai várnegyed nagyszerű panorámájában gyönyörködhetnek az ebéd vagy vacsora közben.
Nem akartam realista képet  varrni, első sorben a kék égbolt miatt. Több szín kombinációjával próbálkoztam, végül a fehér-fekete mellett döntöttem.

A fehér vászonra felrajzoltam a képet, majd drappos organzával lefedve varrtam meg az ablakokat.


                                                            
               A köztes részeket kivágtam, majd körbe varrtam a kontúrokat. A hátteret ezüstszürke cérnával tűztem le, hogy jobban kiemelje az épületet.
A végeredmény a felső képen látható.

Nincsenek megjegyzések: