2012. márc. 18.

Csoki tanfolyamon voltam!



Sajnos CSOKI ( és gyümölcs) függő vagyok és mivel sütni is szeretek, már nagyon régóta izgatta a fantáziámat a csokoládé temperálása, ami nélkül nem lehet a csokoládét feldogozni. Hiába olvastam a munka folyamat leírását, valahogyan nagyon komplikáltnak tűnt.
/így voltam annak idején a papírra varrással is:a leírás alapján el sem tudtam képzelni,mi a menete, ameddig nem láttam:a mezőkövesdi táborban két és fél napig csak papírra varrtunk, délelőtt kettő és délután kettő blokkot.Na ott megtanultam!talán én voltam ezért az egyedüli boldogan varró... a többiek a második napon már zúgolódtak,persze lehet, hogy most már én is azt tenném :-)/ Hiába,no! vizuális típus vagyok.
Tehát a csokira visszatérve: mikor megláttam, hogy Farkas Vilmos mestercukrász, akinek a blogját rendszeresen olvasom, közkívánatra megismétli a csokifőző-tanfolymát,ahol elsődlegesen a temperálást mindenki megtanulja,azonnal bejelentkeztem!A csokoládé temperálásnak az a lényege, hogy a felolvasztott min.52%-os kakaó tartalmú étcsokoládét 30-33 fokkos állapotúra kell lehűteni,ahhoz hogy díszítő elemet fabrikáljunk belőle, vagy
pl.bonbon formát kitöltsünk vele.Nem olyan bonyolult, csak kell hozzá márványlap és maghőmérő. ( megint lesz mit beszerezni..)és hát egy kicsikét pancsos.A márvány lapra kell kiönteni a felolvasztott csoki kb felét, ezt egy spatulával húzkodni, ameddig lehűl kb.22 fokra,ekkor hozzákeverjük a többi forró csokihoz. Addig próbálkozunk, míg elérjük a kívánatos 30-33 fokot, majd nekiláthattunk a további feldolgozásnak.
Rengeteg finom olvasztott étcsokoládéval dolgoztunk, nem kell mondanom, hogy sűrűn nyalogattam az ujjaimat! De a végeredmény az csodás!lépésekben haladtunk,készítettünk különböző díszítéseket és a végén mindenki elhozhatta ajándékba a családnak a saját készítésű mogyorós-mandulás-pisztáciás táblás csokiját.
Azért maradok az eredeti tervemnél: jó kis bonbonokat tervezek, júniusban érkezik hozzá a szakirodalom és a formák.
Sajnos a fényképező gépemben lemerültek az elemek,csak néhány képet készítettem.De az is igaz, hogy csuklóig a csokoládéban nem is tudtam volna sokkal többet fotózni.

Ezt a rácsos gömböcskét én készítettem:


Ez szintén egy rácsos díszem:



itt készült a fenti rácsos háromszög.


A munkaasztal, márványlapokkal és a serénykedő Vilmossal:


Egyébként rendszeresen tartanak tanfolyamokat, bemutatókat, sütés-főzés témában.Szuper jókat!
Most már tényleg ki kellene találni valami csodát, ami a napi 24 órát minimum 36-ra varázsolná!:-)

Nincsenek megjegyzések: